<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=266259327823226&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Skip to content

Ratkaisuarkkitehti rakentaa moderneja raportointi- ja analytiikkaratkaisuja pilveen

Teemu Virtanen aloitti Cloud1:lla ratkaisuarkkitehtina elokuun alussa. Hänellä on vahva kokemus raportointi- ja analytiikkaratkaisuista Qlikin teknologialla, ja aiemmat työtehtävät ovat vaihdelleet järjestelmän ylläpidosta ja kehityksestä palvelupäällikön tehtäviin sekä SaaS-palveluiden myyntiin. Cloud1:lla Teemu haluaa syventää osaamistaan erityisesti data platformin ja pilviarkkitehtuurin parissa, ja raportoinnin asiantuntijana hän on toki myös hyvin kiinnostunut Microsoft Power BI:n tarjoamista mahdollisuuksista.

– Microsoftin stack on kokonaisuudessaan hyvin vahva, ja sitä on viime vuosina kehitetty paljon. Esimerkiksi Power BI on kehittynyt valtavasti. Ensimmäisille versioille ehkä naureskeltiinkin vähän, mutta kyllä se nyt on jo tosi kova työkalu, Teemu sanoo.

Raportointijärjestelmän tehokasta uudistamista

Tekemistä Cloud1:lla riittää, ja vastuutakin saa halutessaan heti ensimmäisistä päivistä lähtien. Teemun ensimmäinen projekti on ollut asiakkaan vanhan raportointijärjestelmän korvaaminen uudella teknologialla. Roadmapien, suunnitelmien ja kartoitusten jälkeen projektissa ollaan nyt toteutusvaiheessa, ja ensimmäiset ratkaisut alkavat pikkuhiljaa valmistua testattavaksi. Kun uusi raportointijärjestelmä saadaan tuotantoon, pääsee Teemu seuraavaksi rakentamaan asiakkaalle modernia data platformia Cloud1 Data Hub -konseptilla. Teemu arvostaa Cloud1:n perehdytystapaa, jolla hän pääsi asiakkuuteen ja työhön sisään nopeasti. Kun saa rauhassa tehdä ensin yhden osa-alueen valmiiksi, pystyy sen jälkeen pitkäjänteisesti kehittämään laajempaa kokonaisuutta.

– Tässä projektissa on ollut koko ajan järkevä tekemisen malli. On rakennettu valtava määrä migraatioita, ja nyt rakennetaan kovaa vauhtia analytiikkapuolta. Koko ajan tulee valmista, ja saadaan vetää tehtävälistoista rastia ruutuun. Onkin jopa vähän häkellyttävää, miten Azurella on mahdollista tehdä näin isoja asioita näin pienillä resursseilla. Ja vieläpä näin nopeasti.

Pilviarkkitehtuureissa yksittäiset ihmiset ja pienet asiakastiimit voivat saada paljon aikaiseksi, sillä iso osa konesalin ylläpitoon kuuluvaa työtä jää pois. Kun on-premise -toteutuksissa pitää huolehtia infrasta, hankkia erilaisia järjestelmiä ja ylläpitää niitä, ja hoitaa vielä varmuuskopioinnitkin, pilvitoteutuksissa voidaan keskittyä oman ydinosaamisen hyödyntämiseen.

Ratkaisut syntyvät asiakasta kuuntelemalla

Ratkaisuarkkitehdin roolissa on tärkeintä osata kuunnella asiakasta ja ymmärtää kokonaiskuva. Sen jälkeen on pystyttävä peilaamaan esimerkiksi Cloud1 Data Hub-konseptia asiakkaan tarpeisiin, esittämään toimivia ratkaisuja sen pohjalta, ja viemään vielä itse toteutuskin maaliin. Ja vaikka asiakkaiden ongelmat olisivatkin samankaltaisia, ei niihin ole olemassa universaalia ratkaisua. Arkkitehtuuria lähdetään rakentamaan aina asiakaskohtaisesti, ja toteutukseen vaikuttaa moni asia kuten esimerkiksi kustannukset, tekniset rajoitukset tai olemassa oleva arkkitehtuuri.

Teemu pitää konsultin työssä olennaisena sitä, että nostetaan kissa pöydälle ja puhutaan asioista niin kuin ne ovat. Konsultointiakin on monenlaista, mutta Cloud1:lla ollaan Teemun mielestä rehellisiä ja avoimia. Asiakkaalle puhutaan suoraan, ja työ tehdään aina järkevästi ja omaan ammattitaitoon luottaen.

– Täällä ei ole mitään väkisinmyyntiä, eikä asioita turhaan kaunistella. Tämä on suoraselkäiselle ihmiselle oikein mukava ympäristö, Teemu nauraa.

Qlikinvihreät lasit vaihtuivat Power BI:n keltaiseen

Teemulla on pitkä kokemus Qlikin teknologiasta, ja siksi siirtymä Microsoftin maailmaan ja erityisesti Power BI:n käyttäjäksi oli hänestä mielenkiintoista. Häneltä kysytäänkin usein, miten Gartnerin Magic Quadrantissakin leaderin sijaa pitävät Qlik, Power BI ja Tableau eroavat toisistaan.

– Aika Qlikinvihreillä laseilla tässä on tietysti monta vuotta maailmaa katsellut. Ensivaikutelma Power BI:stä oli se, että joku on vaihtanut termit vääriksi ja siirtänyt napitkin ihan vääriin paikkoihin. Mutta nyt voi jo sanoa, että jotkut asiat sillä voi tehdä huomattavasti helpommin kuin Qlikillä. En ihmettele, että Power BI on niin suosittu työkalu.

Power BI on kehittynyt viime vuosina paljon, ja sen lisensointimalli on houkutteleva. Esimerkkinä Power BI:n eduista Teemu mainitsee ylläpidettävyyden. Power BI Service, joka on täysin SaaS-palvelu, on todella helppo ottaa käyttöön. Sinne on helppo julkaista sisältöä, ja se integroituu suoraan Azure Active Directoryyn. Kehitystyön aloittaminen on myös tehty hyvin vaivattomaksi, ja näyttävääkin tulosta saa aikaan hyvin pienellä opiskelulla.

Teknisiä rajoituksia saattaa vielä tulla vastaan, jos haluaa kovasti lähteä esimerkiksi muokkaamaan portaalia. Teemu kuitenkin näkee nämä rajoitukset enemmän odotusten hallintana: Kaikkia ominaisuuksia ei voi eikä tarvitse olla kaikissa teknologioissa.

Qlikin menestys on aikaisemmin perustunut pitkälti siihen, että perinteinen tietovarastointikehitys on ollut hidasta ja kallista. Kun liiketoiminta on tuskastunut hitauteen, mutta halunnut pitää kustannukset kurissa, on Qlikin teknologialla saatu hyviä tuloksia aikaan. Pilviteknologioiden yleistymisen myötä tiedon varastoiminen, mallintaminen ja jalostaminen on nopeutunut merkittävästi. Silloin kaikki ETL kannattaa viedä data platformiin, jolloin on enemmänkin käyttäjän mieltymyksistä kiinni, mikä visualisointityökalu siihen valitaan. Juuri näin myös Cloud1 Data Hub toimii.

Cloud1 Data Hubia Teemu pitää hyvänä konseptina jo sen takia, että sillä pystyy oikeasti tekemään asioita. Erilaisia konsepteja voidaan kyllä piirrellä helposti, mutta on eri asia viedä ne tuotantoon ja toteuttaa niiden avulla oikeasti hyviä ratkaisuja. Tässä Cloud1 on Teemun mielestä onnistunut. Lisäksi Data Hub on paljon muutakin kuin teknologiaa, sillä se sisältää myös toimintatapoja ja prosesseja.

Cloud1 on työpaikka, jossa saa oppia ja auttaa

Ratkaisuarkkitehdin työn luonne on sellainen, että uusia ratkottavia asioita tulee eteen koko ajan. Mutta Cloud1:lle Teemu tuli siksi, että halusi sen lisäksi ottaa pienen sivuaskeleen mukavuusalueeltaan. Uuden oppiminen onkin ehdottomasti sellainen asia, mikä saa hänet innostumaan työstään.

– Tiedon nälkäni on kova, ja haluan omaksua ja ymmärtää tosi tarkasti, miten asiat toimivat. Täällä saan pikkuhiljaa perehtyä uusiin asioihin ja syventää osaamistani jatkuvasti.

Toinen Teemulle tärkeä asia on auttaminen. Monet asiakkaat kamppailevat samantyyppisten haasteiden kanssa, ja jos omalla osaamisellaan pystyy auttamaan heitä, se on mielettömän hieno juttu. Teemu arvostaa asiakkuuksissaan jatkuvuutta. Silloin asiakkaan liiketoimintaa ymmärtää aina paremmin ja paremmin, minkä johdosta on myös helpompi esittää kehitysideoita ja ratkaisuja juuri kyseisen asiakkaan tarpeisiin.

– Omalle luonteelleni ei ehkä sovi sellaiset projektit, joissa hypitään koko ajan asiasta toiseen ja tehdään vähän yhtä ja sitten toista. Tykkään itse pohtia asioita laajasti ja nähdä että ratkaisu toimii nyt, mutta se toimii myös vuoden tai kolmen vuoden päästä, Teemu pohtii.

Myös työpaikan avainhenkilöillä on suuri merkitys. Yritysjohdolla tulee olla yrityksen tulevaisuudesta järkevä visio, jonka takana myös työntekijät voivat seistä. Cloud1:lla Teemu kokee olevansa hyvin monesta asiasta johtavien arkkitehtien kanssa samaa mieltä, mikä tekee työn tekemisestä helppoa. Teemun mukaan on myös erityisen tärkeää, ettei johto esimerkiksi kehitysprojekteissa puhu resursseista, vaan ihmisiä kohdellaan ihmisinä.

– Ihmisillä on tunteet, tietty osaaminen ja tietty kapasiteetti. Ja vaikka olisitkin työssäsi tosi hyvä, pitää ymmärtää, että kaikilla on rajansa. Jonkun pitää huolehtia siitä, ettei kenelläkään ole liikaa tai liian vaikeita hommia, eikä ketään jätetä yksin. Nämä asiat on Cloud1:lla otettu tosi hyvin huomioon, Teemu kiittää.

Cloud1 tunnetaan kovasta ammattitaidostaan. Kokeneet työkaverit osaavat kantaa vastuuta, ja kaikki ovat hyvin itseohjautuvia. Myös apua saa aina kun sitä tarvitsee.

– Koko homma perustuu vaihdantatalouteen. Kun minä autan sinua, niin jonain päivänä saatan itse tarvita apua, ja sinä autat minua. Koko yritys kehittyy silloin, kun tehdään yhdessä fiksusti hommia.

 

Haluatko liittyä joukkoomme?

Toimintamme kasvaessa etsimme jatkuvasti uusia osaajia. Katso avoimet työpaikkamme, ja hae.

Katso kaikki työpaikat