<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=266259327823226&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Skip to content

Data-arkkitehdin työ vaatii end-to-end -ajattelua

Antti Koskinen työskentelee Cloud1:lla data-arkkitehtina. Antilla on pitkä kokemus erityisesti keskitetyistä tietovarastoista ja tietokantojen hallintajärjestelmistä, mutta työ on usein ollut teknologiavetoista. Viime vuosina hän on halunnut suuntautua enemmän teknologia-agnostisempaan suuntaan ja dataan, ja siksi hän onkin päätynyt juuri Cloud1:lle.

Cloud1:lla vetosi erityisesti datan nostaminen keskiöön, vaikka täällä tietyt Microsoft Azure -teknologiat edellä mennäänkin, toteaa Antti.

Antin työpöydällä on etupäässä isoja dataprojekteja, joissa tietovarasto siirretään on-premises -ympäristöstä kustannustehokkaampaan ja ketterämpään pilviympäristöön. Mielekkäintä työssä on se, että saa tehdä asioita itse alusta loppuun saakka. Cloud1:n toimintamalli mahdollistaa sen, että data-arkkitehti ei pelkästään piirtele PowerPointiin, vaan rakentaa ratkaisuja kokonaisvaltaisesti aina suunnittelusta ja PoC:ista toteutukseen ja tuotantoon asti.

Joskus aiemmin sain parhaimmat kicksit siitä, että pääsin ratkaisemaan asiakkaalle jotain mahdollisimman isoa ongelmaa. Nyt hienointa on, kun saa itse rakentaa ja tehdä jotain konkreettista niin, että siinä näkyy se oma kädenjälki, Antti summaa.

Cloud1:n data-arkkitehtina Antti pääsee hyödyntämään vankkaa end-to-end -kokemustaan. Kun työssään yrittää ratkaista monimutkaisia ja tuntemattomia ongelmia, se vaatii end-to-end -ajattelua. Antti toteaakin, että arkkitehti saattaa joskus joutua esimerkiksi täydentämään tai parantelemaan valmiita työkaluja, ja silloin on vain plussaa jos koodaaminen tai työkalujen kehittäminen on jossain määrin tuttua.

Arkkitehdin työssä täytyy myös opiskella jatkuvasti, mikäli haluaa pysyä ajan tasalla uusimmista teknologioista.

Ilmaiset lounaat on syöty

Arkkitehdeille riittää pohdittavaa myös tulevaisuudessa. Datamäärät tulevat kasvamaan lähes eksponentiaalista tahtia, joten tietojärjestelmiltäkin vaaditaan entistä enemmän suorituskykyä. Kun Mooren lain "ilmaiset lounaat" on syöty, on jatkossa panostettava enemmän algoritmien ja koodin laatuun. Vaikka maailmalla aiheesta on puhuttu jo usean vuoden ajan, Suomessa se on jäänyt vähemmälle huomiolle.

Yksi syy siihen on, että täällä dataa on perinteisesti ollut vähän vähemmän, eikä koodin laadulla välttämättä ole ollut niin suurta merkitystä. Koska pilvimaailmassa prosessointiaika maksaa, voi laatuun panostamisella vaikuttaa merkittävästi kustannuksiin.

coffee-cloud1

Kollegoilta tiimin tukea ja teknologialäppää

Cloud1:lla Antti on tähän mennessä viihtynyt hyvin. Keskeinen osatekijä tähän on Cloud1:n yhteisö, jossa asioita sparrataan yhdessä, teknologialäppää säästelemättä.

Arvostan suuresti sitä, että voin kysyä apua kollegoilta. On hienoa, että ympärillä on porukkaa, jotka ovat tosi hyviä siinä mitä tekevät. Tietysti on myös kivaa, että voi töiden lomassa jauhaa teknologiasta. Se on aina mukavaa hommaa, Antti naurahtaa.

Haluatko liittyä joukkoomme?

Toimintamme kasvaessa etsimme jatkuvasti uusia osaajia. Katso avoimet työpaikkamme, ja hae.


Katso kaikki työpaikat