<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=266259327823226&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Skip to content

Data-ammattilainen arvostaa vaihtelevia projekteja

Kyllä tässä saa jo ihan satasella painaa, naurahtaa data-arkkitehti Marko Lång. Hän aloitti Cloud1:lla toukokuun alussa, ja jos ensimmäinen viikko oli vielä rauhallista asioihin tutustumista, nyt ei voi enää sanoa samaa. Cloud1:lla alkukesä on usein kiireistä aikaa. Erityisesti tänä vuonna on työn alla ollut paljon isoja projekteja, kuten Alko Oy:n tietovaraston modernisointi. Marko on ehtinyt osallistua lyhyessä ajassa jo kolmeen eri projektiin, ja siitä Accenturelta Cloud1:lle siirtynyt data-arkkitehti onkin erityisen innostunut.

– Aiemmassa työssäni projektit olivat usein pitkiä ja niihin sitouduttiin aina yhteen kerrallaan. Cloud1:lla taas pääsee tekemään montaa erilaista projektia samanaikaisesti, ja se on sekä hauskaa että haastavaa.

Useita vuosia Australiassa ja Kiinassa asunut Marko on työskennellyt paljon eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa. Hän pitääkin joustavuutta ja erilaisten ihmisten kanssa toimeen tulemista tärkeänä osana data-arkkitehdin työtä. Cloud1:lla data-arkkitehdit eivät teekään pelkästään teknistä työtä, vaan työ pitää sisällään paljon asiakasrajapinnassa olemista.

Data-arkkitehdin työssä täytyy pysyä jatkuvasti ajan hermolla. Pilviympäristöt kehittyvät kaiken aikaa, ja Azureenkin tulee uusia ominaisuuksia ja työkaluja jatkuvasti. Se on suuri ero perinteiseen konesaliympäristöön, jossa voi palvelinohjelmistosta tulla uusi versio kerran vuodessa. Tämän ohella ohjelmistoa ei kokonaiskustannussyistä monestikaan päivitetä uusimpaan, vaan vanhaa versiota hyödynnetään niin kauan kuin se on käyttökelpoinen ja kykenee vaadittaviin asioihin.

Dataa on paljon, mutta sitä ei tunneta

Teknologioiden kehittyessä myös asiakkaiden tarpeet muuttuvat, ja siksi myös heidän pulssillaan on pysyttävä. Millaisia haasteita asiakkailla sitten useimmiten on?

Monesti iso ongelma on se, ettei asiakas välttämättä tiedä, mitä dataa heillä on ja mistä kaikkialta sitä kerätään. Dataa voi olla valtavat määrät, mutta se on siiloutunut useisiin eri järjestelmiin. Ja koska datalla ei ole yhtä tiettyä omistajaa, sen laatu kuten myös tarkoitus on mysteeri. Tällaisista lähtökohdista datan hyödyntäminen on hyvin vaikeaa. Marko nostaa esiin myös viime vuosina nousseen hypen big datan ympärillä: Rakennetaan massiivisia data lakeja joihin dumpataan dataa, mutta lopulta ei kuitenkaan ymmärretä, mitä sinne menee ja millä tavalla se on sinne strukturoitu, jolloin tietopääoman hyödyntäminen on haasteellista.

– Tavallaan ollaan menossa mukana, mutta ei oikealla tavalla, Marko summaa.

Ensimmäinen askel datan transformaatioon Cloud1:n näkökulmasta onkin ymmärtää, mitä asiakkaan data oikeasti sisältää. Vasta sen jälkeen voidaan esittää ehdotuksia siitä, mitä sillä voisi tehdä. Cloud1:n toimintatapa nojaa vahvasti dataan, ja siksi yrityksen kehittämä Cloud1 Data Hub -konseptikin lähtee liikkeelle datasta ja siitä, millaisia ratkaisuja se mahdollistaa.

Data Hub -konsepti on yksi syy, miksi Marko alun perin kiinnostui Cloud1:sta. Keskustelut cloudilaisten kanssa avasivat heidän ajattelutapaansa, ja saivat Markon kiinnostumaan yrityksestä. Cloud1:lla on sitouduttu yhteen teknologiaan, mikä tarkoittaa sitä, että kaikkien on osattava se todella hyvin. Kun tarjoomassa on lisäksi selkeä arkkitehtuuriratkaisu, jota voidaan soveltaa monelle asiakkaalle, kasvaa toiminnan tehokkuus ja varmuus entisestään.

– On hienoa, että Cloud1:lla on nähty vaivaa tällaisen konseptin rakentamiseen. Se pelikenttä missä ollaan tänä päivänä, on täysin erilainen puolen vuoden, vuoden tai viiden vuoden päästä. Se tarjoaa paljon mahdollisuuksia, mutta samalla se vaatii jatkuvaa pysyttelyä kilpajuoksun etunenässä. En ole aivan vastaavaa konseptia muualla nähnyt, ja on todella mielenkiintoista olla tässä mukana.

Data edellä pilveen

Kun data on pilvessä yhdessä paikassa, sitä voidaan käyttää moneen eri tarkoitukseen järjestelmien yli, ja silloin toimintatapa on aidosti datalähtöinen.

Marko näkee pilvessä useita etuja perinteiseen konesaliympäristöön verrattuna: Mediumina pilvi on halpa. Sinne voi säilöä äärettömästi dataa, ja silti hinta pysyy siedettävänä. Isoja juttuja ovat myös luotettavuus, käyttövarmuus ja saavutettavuus. Pilvessä ne kaikki ovat usein konesalia paremmalla tasolla nykyisten vakaiden ja nopeiden verkkoyhteyksien myötä.

Toki pilvessä on myös rajoitteensa. Esimerkiksi pankit eivät voi välttämättä viedä dataa EU:n ulkopuolelle tai edes Suomen rajojen ulkopuolelle. Mutta ajan myötä tämäkin asia todennäköisesti kehittyy. Marko uskoo, että data centereitä rakennetaan varmasti Suomeen lisää osittain jo maantieteellisen sijainnin vuoksi, jolloin datan ”paikallinen” varastointi helpottuu.

Azure oli Markolle Cloud1:lla uusi tuttavuus, mutta ei kauaa. Hän on päässyt muutamassa viikossa jo hyvin sinuiksi teknologian ja työkalujen kanssa.

– Työkalu on työkalu. Vähän sama juttu on tietokantojen kanssa: kaikki ne tottelevat samoja lainalaisuuksia, osa vain puhuu erilaisia murteita. En sanoisi, että Azure on vaikeaa. Totta kai alussa, kun termistö ja toimintatavat ovat uusia, voi mennä hetki ihmetellessä. Mutta sitä varten meillä on suu, että apua voidaan kysyä. Ja täällä muut kyllä auttavat, joten turhaa paikallaan junnaamista ei ole ollut vaan bitti on saatu liikkumaan.

Korporaatiosta kasvuyritykseen

Marko on työskennellyt aiemmin isoissa ja kansainvälisissä yrityksissä. Mikä sai miehen siirtymään helsinkiläiseen kasvuyritykseen? Jo aiemmin mainituilla työn vaihtelevuudella ja Cloud1:n kehittämällä Data Hub -konseptilla oli siirtoon suuri merkitys.

Kolmas tärkeä pointti on se, että Cloud1:lla pääsee oikeasti haastamaan itsensä. Isoissa yrityksissä tekeminen voi olla hierarkisempaa, jolloin tietyt spesialistit tekevät arkkitehtuuriratkaisun, jota toiset henkilöt sitten jatkojalostavat eteenpäin. Cloud1:lla vastuita ei ole rajattu perinteiseen tapaan, vaan hattuja voi olla useampi henkilön omista vahvuuksista ja mielenkiinnon kohteista riippuen. Markoa kiinnostaa iso kuva ja arkkitehtuurin suunnittelu ylätasolta saakka.

– Se on iso osa pakettia, että pääsee niitä tekemään.

Lisäksi Marko arvostaa sitä, että pienessä työyhteisössä oppii tuntemaan kollegat paremmin. Cloud1:ssa vaakakupissa painoi myös kollegojen vankka asiantuntemus.

– Tiesin jo aloittaessani, että täällä on osaavia ihmisiä. Kaikki pystyvät kannattelemaan painonsa ja vetämään kelkkaa. Projektissa harvemmin työskennellään yksin, ja se merkitsee paljon, että voi luottaa tiimiin.

Kirsikkana kakun päällä on toki myös se, että toimisto sijaitsee metroaseman päällä. Töihin on helppo tulla, Marko nauraa.